fredag 19. januar 2024

Rainbow Rowell: Wayward Son (2019)

Amerika er annerledes, også i fantasy

Denne boken er en oppfølger til Carry On, en Harry Potter-pastisj som fungerte forbausende bra fordi den hadde endel gode karakterer og nok originalitet til at den greide å løsrive seg litt fra utgangspunktet.

Etter å ha vunnet den endelige kampen i slutten av Carry On, har vår helt Simon vært psykisk og fysisk traumatisert. I et forsøk på å få ham på fote igjen beslutter hans kjæreste Baz og venninnen Penelope å ta ham med på tur til USA for å oppleve nye ting og kanskje hjelpe en skolekamerat de er litt bekymret for.

Og nye ting, det får de sannelig oppleve. USAs magiverden er ganske annerledes enn det de er vant til hjemmefra i Storbritannia. Mens de på tradisjonelt vis reiser over kontinentet i en åpen sportsbil, treffer de stadig vekk på nye overnaturlige vesener og magiske situasjoner som stiller dem på prøve. De er langt ute av komfortsonen. Og det allerede før de kommer til Las Vegas.

Etterhvert, meget sakte, utvikler det seg til og med et plott. Skolekameraten har forsvunnet, og det går opp for dem at grunnen er meget, meget skummel.

Likevel er det hele ganske episodisk. Noen av disse episodene er bra, og samfunnskritikken i omstendighetene rundt hva som har skjedd med den forsvunne skolekameraten er litt interessant. Men ellers er boken dessverre ikke så mye å skryte av. Karakterene som ble bygget opp i første bok står stille eller blir vrengt tilfeldig for å passe inn i handlingen. (Penelope kaste seg ut i eventyret uten å undersøke alt om USA grundig først? Virkelig?) Hovedfrustrasjonen er likevel at forfatteren hele tiden holder Simon og Baz tilbake slik at de aldri får kommunisert med hverandre om den kjærligheten de har for hverandre og usikkerheten som følger med det.

Men vi får se i neste bok. For det blir en oppfølger. I en av de slappeste og mest hakesleppete frekke avslutningene jeg har lest, blir gjengen på siste side plutselig kalt tilbake til England.

Rainbow Rowell:
Wayward Son
2019
 
ra 2/2020

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar