fredag 19. januar 2024

Rainbow Rowell: Carry On (2015)

Ikke bare et skap, men en hel møbelforretning

Man kunne kanskje nøyd seg med å si at dette er et overlangt stykke fanfiction sterkt inspirert av Harry Potter, der Harry og Draco Malfang blir forelsket i hverandre. For parallellene er virkelig slående: Nesten alle hovedfigurene i Harry Potter-bøkene har et nært ekko i Carry On. Mye av handlingen foregår på en trollmannskostskole, Harry og Draco (unnskyld: Simon og Baz) har vært fiender fra dag en. Rektor, en fjern og moralsk tvetydig figur, har hele tiden holdt sin hånd over Simon, som han sier er den lenge profeterte utvalgte som skal beseire magiverdenens store fiende. Samtidig sliter man også med stridigheter mellom de gamle etablerte magikerfamiliene og nykomlinger uten rent blod og skikkelig bakgrunn. Og mer eller mindre onde vesener av alle slag lager hele tiden krøll.

Ikke desto mindre fungerer faktisk fortellingen. Noen få ganger i markerte avvik fra Harry Potter-universet. Ellers på grunn av et vittig og lettlest språk, et sjarmerende magisystem som er bedre integrert i den virkelige verden enn det til Harry Potter, og en beretning der vi etterhvert lærer mer om hovedpersonene og ser deres utvikling og modning.

Vi skjønner med en gang at det er to hovedtråder i fortellingen: Trusselen mot magiverdenen med de avsløringer, hemmeligheter og traumer kampen mot den bringer med seg. Og hovedpersonenes gryende erkjennelse av at de er sanseløst betatt av hverandre. Men her er det mer enn bare et skap de må våge seg ut av.

En trivelig bok, selv om den i likhet med de fleste av Harry Potter-bøkene er for lang.


Rainbow Rowell:
Carry On
2015
ra/2020

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar