mandag 22. januar 2024

John Scalzi: Fuzzy Nation (2011)

Ikke nusselig nok

John Scalzis Fuzzy Nation var en underlig og skuffende leseropplevelse. Iblant lages det en ny versjon av en eldre film, og det er ikke uvanlig at den nye (bortsett fra spesialeffektene) blir blassere enn originalen. Slik er det her også.

Scalzis bok en reskriving av science fiction–pulpforfatteren H. Beam Pipers Little Fuzzy fra 1962. På en nybyggerplanet oppdager en eneboer en intelligent, innfødt rase og blir involvert i kampen for å hjelpe dem og beskytte dem mot trusler skapt av menneskene. Little Fuzzy, der fortellingen er noe annerledes og betoningen forskjellig fra Scalzis bok, er på ingen måte stor litteratur. Språklig og konstruksjonsmessig er Fuzzy Nation utvilsomt bedre. Men i motsetning til Scalzis bok er Little Fuzzy skrevet med glimt i øyet, plottet er mer interessant, boken kortere og fuzzyene helt ubeskrivelig nusselige – mye mer enn de får lov til å være hos Scalzi. (De opprinnelige fuzzyene  var selvsagt en av inspirasjonskildene til ewokene i Return of the Jedi.)

Har man et par ledige timer og har lyst til å bli underholdt, tror jeg mange kan ha en viss glede av å lese Little Fuzzy. Fuzzy Nation, derimot, er ikke egentlig verdt bryet.


John Scalzi:

Fuzzy Nation

2011

 

RA 2/2015

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar